Image
4 Nisan, 2024

Spor Kıyafeti Nasıl Olmalı?

Spor sırasında giyilen kıyafet sporcunun performansını etkiler. Kıyafetin hava alması vücut ısısının dengelenmesini sağlar. Dengelenen vücut ısısı ile sporcu performansında artış görülür. Günümüzde spor yapmak kondisyon kadar sosyal bir çevre sağladığı için şık görünmek de önemlidir. Kişiler, alacakları spor kıyafetinin şıklığına önem verdiği kadar kumaşına da önem verir. İnternet üzerinden yapılan araştırmalarda ünlü spor kıyafet markaları kadar farklı markaların da spor kıyafetlerine rastlanır. Farklı modellerde ve tasarımlarda olan bu kıyafetler alıcıyı etkiler. Alınan kıyafetin şıklığı kadar belirli özelliklerine de dikkat edilmelidir. Bu sayede giyim esnasında kıyafetin sağladığı konfor hissedilir.


Spor Kıyafetlerin Kumaşı Nasıl Olmalı?

Kaliteli spor kıyafetlerinde kumaş yapısında genellikle pamuk kullanılır. Pamuk, hava aldıran bir kumaş yapısı olduğundan cildin nefes almasını sağlar. Özellikle terleyen sporlarda cildin hava alması vücut ısısının sağlanması için önemlidir. Sweatshirt, tayt, tişört, eşofman altı ve daha birçok spor kıyafetinde, pamuk kumaş ön plana çıkar. 

Kış aylarında dış mekanda spor yapan sporcular için yün kumaştan spor kıyafetleri üretilir. Yün kumaş, pamuk gibi doğal bir kumaş türü olduğundan hava aldıran özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle spor kıyafetlerinde yün kumaşta gönül rahatlığı ile kullanılır.

Spor için kıyafet seçimi yaparken sentetik kumaşlardan uzak durulmalıdır. Spor kıyafetin fiyatını düşürmek için sentetik kumaş kullanımı oldukça yaygındır. Sentetiğin vücudu saran yapısı ve cilde hava aldırmaması cilt sağlığını olumsuz etkiler. Hava almayan kumaş belirli 1 süre sonra istenmeyen kokuların oluşmasına neden olur. Kötü koku kişinin kendisini kötü hissetmesine sebep olabilir.


Doğru Spor Kıyafeti Nasıl Seçilmeli?

Spor kıyafetinde giyilen kıyafetin kişinin hareketini kısıtlamaması gerekir. Kumaş kadar kumaşın esneklik yapısı da önemlidir. Özellikle, esneme hareketlerinde kıyafetin kumaş yapısı yapılan hareketlere uygun olmalıdır. Dar ve esneklik payı olmayan kumaşlar spor esnasında yırtılabilir. Doğru spor kıyafeti seçerken pamuk yün gibi kumaşlara yer verilmeli ve kumaşın esnek olduğundan emin olunmalıdır.

Spor kıyafetlerinde kıyafetin doğru bedende alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle, alt giyimde büyük bedenler spor esnasında kişinin belinden düşebilir. Bu tür durumların önüne geçilmesi için spor kıyafeti kişinin bedenine tam uyumlu olmalıdır.

Doğrusu spor kıyafeti seçildiği kadar spor kıyafetlerinin nasıl yıkanıldığına da dikkat edilmelidir. “Spor kıyafetleri nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı, alınan spor kıyafetin kumaşına göre değişir. Genellikle sporcu kıyafetlerinde kullanılan kumaş türleri 30 dereceye kadar yıkama ısısına uygundur. Egzersiz ardından terlemeye bağlı kumaş nemlenir. Önerilen, her egzersiz sonrasında kıyafetin yıkanmasıdır. Ancak kişi tek bir egzersiz ardından kıyafetini yıkamak istemiyorsa veya uygun şartlara sahip değilse egzersiz sırasında üzerinde olan kıyafetleri açık havada mutlaka havalandırılmalıdır.


Fitness Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Fitness kıyafetleri hem terlemeye uygun hem de esnek olmalıdır. Kadınlar genellikle fitness yaparken alt giyim olarak taytı tercih eder. Taytlar gerekli esnekliği sağlayarak bacak hareketlerinin daha rahat yapılmasına olanak tanır. Üst giyim için ise sporcu sütyenleri ve crop tişörtler sıkça tercih edilen fitness kıyafetleridir. “Erkekler spor yaparken ne giymeli?” sorusunun cevabı ise değişkenlik gösterir. Uzun eşofman giyimi yaygın olduğu kadar sporcu şortları da erkekler tarafından sıkça tercih edilir. Üst giyim olarak bol kısa kollu tişörtler veya vücut hatlarını ön plana çıkaran bodyler giyilir. Terlemeye dayalı ve efor arttırıcı sporlarda uzun kollu tişört giyimi yaygındır. Kol veya sırt kaslarına yönelik yapılan egzersizlerde rahat hareket edebilmek için kolsuz tişörtler tercih edilir. Her bir kıyafetin pamuk gibi doğal kumaşlardan üretildiğine özen gösterilmelidir.


Pilates ve Yoga Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

Pilates ve yoga esneme üzerine yapılan sporlardır. Kumaşların yırtılmaya karşı dayanıklı olması önemlidir. Kumaşlar gerekli esnekliğe sahip olmadığı takdirde belirli pozisyonları uygularken yırtılmaya yatkındır. Tayt gibi alt giyimde gerekli esnekliği sağlamak adına birçok marka kumaş yapısına polyester iplik karıştırır. Polyesterin yüksek oranlarda olması cildin hava almasının önüne geçebilir. Bu tür durumları önlemek adına polyester oranı yüzde kırkı geçmeyen taytlar tercih edilmelidir. 

Üst giyimde vücuda yapışan modeller tercih edilmesi halinde esneklik payına yine dikkat edilmelidir. Oversize tişört veya croplar hareketler sırasında katlanarak kişinin hareketi doğru yapmasını önleyebilir. Yoga ve pilates gibi sporlar da bundan dolayı vücuda yapışan kıyafetler ön plana çıkar.


Koşu ve Bisiklet için Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

“Sporda ne giyilir?” sorusunun cevabını yapılan sporun türü etkiler. Koşu ve bisiklet gibi sporlarda bacak hareketlerinin rahat yapılması önemlidir. Aşırı bol eşofman altlarında kumaş fazlalığı bacakların arasında toplanarak hareketin kolay yapılmasını önler. Profesyonel sporcular bisiklet taytı veya koşu taytı tercih eder. Ünlü spor markalarının alt giyim kıyafetleri arasında koşu ve bisiklet egzersizlerinde giyilmeye uygun özel taytları bulunduğu görülür bu tip kumaşları genellikle polyester ve pamuk karışımıdır. Polyester tayta gerekli esnekliği sağlar. Bu sayede kişiler rahat hareket edebilir.

Farklı model ve tasarımlarda tayt bulmak mümkündür. “Spora giderken ne giyilir?” sorusunun cevabı belirli kıyafetler etrafında şekillenir. Ancak model ve tasarım farklılıkları kişinin spor kıyafetlerine de zevkini yansıtabilmesine izin verir.

Koşu ve bisiklet terlemeye neden olan sporlar olduğundan üst giyimde pamuk kumaşlardan oluşan tişörtler ön plana çıkar. Uzun süreli terlemeye bağlı olarak sentetik kumaşlar belirli bir süre ardından istenmeyen koku oluşumuna neden olur. Kişinin kendini rahatsız hissetmesine neden olabilecek kokular sporcunun motivasyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.


Basketbol Oynarken Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı?

“Spora giderken ne giyilir?” sorusunun cevabı söz konusu olan spor basketbol olması halinde değişiklik gösterir. Basketbolda kol ve bacak hareketlerini engellememesi adına kolsuz tişörtler ve kısa şortlar tercih edilir. Şortların bele tam oturan bedende olması ancak bacak kısmının geniş olması önerilir. İçerisinde file yer alıyor olması giyim konforunu artırır. Şort içerisinde yer alan filenin pamuk kumaş yapısına sahip olması tahriş hissini azaltır.

Basketbol tişörtleri genellikle geniş kesimlidir ve pamuk kumaşından üretilir. Bol kesimler sporcunun daha rahat hareket etmesini sağlar. Basketbol formaları üzerinde büyük amblemler bulunabilir. Amblemlerin geniş alan kaplaması deri ile temas ettikleri bölgedeki terleme hissini artırabilir. Bundan dolayı antrenman sırasında giyilmesi için küçük amblemli forma alınması önerilir.


Yürüyüş Kıyafeti Nasıl Olmalı?

Kıyafeti seçerken yürüyüşün nerede yapılacağı önemli bir etkendir. Yürüyüş dış mekanda yapılıyorsa günün hava şartlarına göre kıyafet seçimi yapılmalıdır. Kış aylarında dış mekanda yürüyüş yapacak kişiler yün veya polar kumaşlardan hazırlanan sporcu kıyafetlerine yönelir. Bu sayede yürüyüş esnasında üşümelerinin de önüne geçilir. “Spor salonunda ne giyilir?” sorusunun cevabı ise koşu ve bisiklet sırasında giyilebilecek kıyafetler ile benzerdir. Bacak hareketlerini etkilemeyecek tayt veya eşofman altları yürüyüş kıyafeti olarak tercih edilir.

Yürüyüş yaparken şort giyen kişilerin şortun bacak boyuna dikkat etmesi önerilir. Özellikle, kalın bacaklı kişilerin yaz aylarında mini şort giymesi halinde bacakları arasında pişik oluşumu görülebilir. Sürtünmeye bağlı olarak gelişen pişik kişide acı hissi uyandırabilir. Bu tür durumların önüne geçilebilmesi için diz hizasına gelen şortların giyilmesi önerilir.