Image
4 Nisan, 2024

Spor Yapmanın Faydaları

Yıllardır insanın hayatında olan spor aktivitelerinin insan bedenine, zihnine ve psikolojisine etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kişinin fit bir görünüme sahip olmasını sağlarken aynı zamanda beden sağlığını da korur ve geliştirir. Spor yapan kişi daha dinç, mutlu ve sağlıklı hisseder. Hayatın düzene girmesinde, zihninin aktif olmasında ve serotonin hormonunun artmasında etkilidir. Serotonin hormonu ise kişinin hayatta keyif almasını sağlayan bir hormondur. Genel olarak bakıldığında sporun insan sağlığına etkileri çok fazladır. Bu sebeple sağlık uzmanları tarafından da sporun günlük yaşamın bir parçası olması sık sık tavsiye edilmektedir. 


Spor Nedir?

Sporun birçok dalı ve türü vardır. Fakat yüzeysel olarak tanımlamak gerekirse; bir takım aktiviteleri veya hareketleri belli kurallara bağlı kalarak, tek başına ya da bir takıma dahil olarak uygulamaktır. Spor hem zihinsel hem de fiziksel olarak tanımlanan bir aktivite türüdür. Sporun insan sağlığını birçok yönden etkileyen faydaları bulunur. Eğlence, beden sağlığı, zihin sağlığı gibi birçok amaçla yapılmaktadır. 

Sporun bir çok dalı vardır. Fitness yapmanın faydaları, evde spor yapmanın faydaları, koşu yapmanın faydaları ya da yürüyüş yapmanın faydaları temel olarak aynıdır. Sporun her dalının insan üzerinde etkileri pozitiftir. Detaylı olarak ele alındığında evde spor yapmak genel bir fayda sağlayacak iken fitness salonunda spor yapmak kas gücünü daha fazla artıracak ya da yoga yapmak daha fazla esneklik sağlayacaktır. Düzenli spor genel olarak faydalıdır fakat her spor dalının spesifik olarak daha fazla geliştirdiği noktalar farklılık gösterebilmektedir. Bu da kişinin spor yaparken neyi hedeflediğine göre farklılık göstermektedir. 


Spor Yapmanın Önemi Nedir?

Spor yapmanın önemi her geçen gün yapılan bilimsel araştırmalar öncülüğünde daha çok anlaşılmakta ve kanıtlanmaktadır. Her gün spor yapmak neden önemli kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Beden dayanıklılığını ve direncini arttırır. 
  • Zihni aktif ve canlı tutar. 
  • Kasları geliştirir. 
  • Sporda konulan hedefler gerçekleştirildikçe ve fit bir bedene sahip oldukça özgüven artar. 
  • Düzenli spor yapmanın faydaları arasında uyku düzeni de yer almaktadır. 
  • Düzenli spor sağlıklı beslenmeyi de beraberinde getirdiği için beslenme düzeni sağlanır. 
  • Kilo korunur ya da uygun spor ile kilo verilir. Özellikle aç karnına spor yapmak yağ yakımına daha fazla katkı sağlayacaktır. Fakat bu durumda da çok fazla aç olmamaya mümkünse sabah sporu yapmaya özen gösterilmelidir. Ya da spor yemek yedikten en az bir saat sonra yapılmalıdır.
  • Beden de olan şişkinlik, ağrı ve kramp hisleri minimum düzeye iner. 
  • Hareket kolaylığı sağlar. 
  • Nefes alışverişini düzene sokup, akciğeri korur. 
  • Spor yaparken serotonin hormonu salgılandığı için mutluluğu artırır.

Neden Spor Yapmalıyız?

Sağlıklı bir yaşam için spor günlük hayatın bir parçası olmalıdır. Spor sayesinde insan bedeni daha dinç ve enerjik olur. Sporun insan üzerinden birçok pozitif etkisi bulunmaktadır. Bedeni korumak ve hayatı daha sağlıklı yaşamak için sporu hayata dahil etmek gerekmektedir. Psikolojik ve fiziksel etkileri ile insan hayatını düzene sokar. Spor yapan kişi hayattan daha çok keyif alır ve gün içerisinde yaptığı diğer aktivitelerdeki performansları da daha yüksek olur. 


Sporun Cilde Faydaları Nedir?

Düzenli spor yapmanın faydaları insan hayatında önemli bir yere sahiptir. i

  • Kişinin kendini ifade ederken kullandığı yüz çizgilerinde önemli oradan azalma sağlar.
  • Birçok sivilce ve akne problemi strese bağlı kaynaklandığı için bu cilt problemlerini serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak yok eder. 
  • Ter cildin gözeneklerin açılmasını sağlamaktadır. Spor yaparken oluşan ter sayesinde cilt gözenekleri açılır ve cilt temizlenir. 
  • Kan dolaşımını artırarak vücudun ve cildin sıkılaşmasını sağlar.
  • Spor sırasında kandaki oksijen seviyesi arttığı için cilt damarları genişler. Bu sayede cilt daha parlak bir görünüme sahip olur. 
  • Yapılan araştırmalar sonucunda düzenli sporun kolajen üretimini artırdığı kanıtlanmıştır. Kolajen üretimi artması ile yaşlanma belirtileri ciddi oranda azalma gösterir. 
  • Düzenli uyku sağladığı için uykusuzluktan kaynaklanan cildin yorgun görüntüsünü yok eder. 
  • Bir bölgesel yağlanma sorunu olan selülit düzenli spor ile azalır ya da tamamen yok olur. 

Sporun Zihinsel Gelişim Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sporun insan sağlığına etkileri arasında en önemlilerinden biri de zihinsel gelişime sağladığı katkıdır. Bunu spor esnasında vücutta dopamin, serotonin ve adrenalin gibi hormonları salgılayarak ve kan basıncını artırarak gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda spor yaparken kortizol hormonu salgılanma miktarı da düşüş yaşamaktadır. Gelişime katkı sağlayan etkileri ise şöyledir;

Kortizol hormonun düşmesi ile depresyon belirtileri azalmakta ve zamanla yok olmaktadır. 

Salgılanan faydalı hormonlar sayesinde konsantrasyon artar. Yine hormonlar ile hafıza gelişimi de sağlanır ve ruh hastalıkları olumlu yönde etkilenir. 

Ek olarak belirtmek gerekir beyin sporu kavramı da bulunmaktadır ve bu da bir spor çeşididir. Yapılan zihinsel aktiviteler yani beyin sporları ile zihin gelişimi desteklenir. 


Spor Yapmak Başarıyı Nasıl Etkiler?

Düzenli spor birçok yönden başarıyı etkiler. Sporun sağladığı hem fiziksel hem de zihinsel faydalar kişinin hayatında pozitif yönden gelişim ve değişimlere sebep olur. Daha dinç daha aktif bir hayata sahip olan kişi gerçekleştirdiği işlerde de daha başarılı olmaya başlar. Bunu etkileyen noktalar öncelikle kişinin spor sayesinde açık olan zihni ve ağrıda, halsizlikten uzak bedenidir. Bir diğer nokta ise düzenli sporu alışkanlık haline getiren bir kişinin koyduğu hedeflerini gerçekleştirmesi sayesinde yaşadığı özgüven artışıdır. Bu, yaptığı diğer aktivitelerde ve özel hayatında da başarıyı yakalamasına yardımcı olur. 


Sporun Sosyal Faydaları Nelerdir?

Sporun sosyal alanda da faydaları azımsanmayacak kadar çok ve etkilidir. Öncelikle depresyondan uzaklaşan kişi zaten daha aktif bir hayatın içerisinde kendini bulmaktadır. Konsantrasyon seviyesinin artması ile beraber kurduğu iletişimler daha sağlıklı bir yönde gelişecektir. Spor sayesinde kazandığı özgüven ile insanlarla daha hızlı ve kolay iletişim kurabilir bir hale gelecektir. Dayanıklı bir beden sosyal aktivitelerin yoğun olduğu bir hayata da daha kolay uyum sağlayabilecektir. 

Bunlara ek olarak toplu şekilde yapılan futbol, koşu, voleybol, zumba, pilates, yoga gibi aktivitelerde insanlar ile bir araya gelinmektedir. Ortak bir aktivite de kurulan iletişimler ile sosyal bağlar da artmaktadır. Aynı aktiviteyi yapmaktan keyif alan insanların bir arada olması burada kurulan iletişimin de daha sağlıklı bir yönde ilerlemesini sağlamaktadır. 


Sporun Bağışıklık Sistemine Faydaları Nelerdir?

Düzenli egzersizin insan bedenine fiziksel anlamda birçok pozitif etkisi bulunmaktadır. Bunlardan biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kalp sağlığını güçlendirerek olası kalp krizi risklerini azaltır ve önler. Hatta kalp krizi geçirmiş kişilere düzenli yürüyüş gibi kalbi zorlamayacak ama güçlendirecek etkinlikler özellikle tavsiye edilmektedir. 

Spor aktiviteleri vücutta gerçekleşen besin emilimini düzenlediği ve desteklediği için gıdalardan daha fazla faydalanılmasını sağlar. Bunlara ek olarak üst solunumu desteklediği için burada yaşanacak enfeksiyonlara karşı da kişiyi korumaktadır. Obezite, depresyon, kan yağı yüksekliği gibi birçok problemi önleyen etkisi olduğu için bağışıklık sistemi güçlendirirken kanser riskini de azaltmaktadır.