Image
4 Nisan, 2024

Sporcu Sütyeni Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Sporcu sütyeni ile çok daha rahat spor yapılabilmektedir. Bu sayede yapılan spor daha rahat ve bedeni germeden geçebilmektedir. Spordan keyif almak için spor yaparken ne giydiğimizde oldukça önemlidir. Sporcu sütyeni alınırken bilinmesi ve hakim olunması gereken birkaç detay bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat edildiğinde kişiyi memnun edebilecek bir sütyen seçimi mümkün olabilecektir. 


Sporcu Sütyeni Faydaları Nelerdir?

Keyifli bir spor aktivitesini etkileyen en baş faktörlerden biri kıyafettir. Sporcu sütyeni ise bunlardan biridir. Sporcu sütyeninin faydaları ise şöyledir;

  • Kişinin daha rahat hareket etmesini sağlar. 
  • Kasların bulunmadığı sadece yumuşak bir yapıdan oluşan göğüslerin korunmasını sağlayarak olası kazalara karşı önlem alır. 
  • Sporu daha keyifli ve sağlık hale getirir. 
  • Doğru kumaş seçimi ile teri emerek cildin tahriş olmamasını da sağlar. 
  • Nefes alabilir bir yapıya sahip olduğu için daha rahat spor yapılmasını da sağlamaktadır.

Sporcu Sütyeni Nasıl Olmalı?

Sporcu sütyeni seçerken kişinin hangi sporu tercih ettiğine ve nasıl bir model istediğine göre tercih etmek gerekmektedir. Sporcu sütyeni giyen kişiyi spor esnasında hem rahat hissettirmeli hem de gözüne hitap etmelidir. Rahat ve şık olmak isteyen bir kadın sporcu sütyeni seçerken araştırma yapabilmektedir.  Sporcu sütyeni çeşitleri ise şöyledir;

  • Destekli sporcu sütyeni: Push up sporcu sütyeni olarak da bilinen bu sütyen göğüsleri alt kısmında destekleyerek daha iyi bir görünüm sağlamaktadır.
  • Toparlayıcı sporcu sütyeni: Toparlayıcı sporcu sütyeninin ortasında lastikli bir bölüm bulunmaktadır. Ve bu bölüm desteği ile göğüslerin daha düzgün görünmesine yardımcı olur.
  • Büyük beden sporcu sütyeni: XL ve üzerindeki bedenlere sahip sütyenlerdir. 
  • Pedli sporcu sütyeni: Sütyen tasarımının iç kısmında ped desteklerin bulunduğu sporcu sütyenidir. 
  • Pamuklu sporcu sütyeni: Pamuklu kumaş ile üretilmiş sporcu sütyenidir. 
  • Fermuarlı sporcu sütyeni: İki göğüs arasında fermuar detayı bulunan sütyen tasarımıdır.
  • Balenli sporcu sütyeni: Arkasında çapraz iplerin bulunduğu ve bu sayede bir şık sporcu sütyeni tasarımının elde edildiği modeldir.
  • Dantelli sporcu sütyeni: Tasarımının herhangi bir detayında dantelin bulunduğu sütyen modelidir.
  • Dolgulu sporcu sütyeni: Dolgulu sütyen vasıtası ile göğüsler daha dolgun bir görünüm elde edebilmektedir. 
  • Dikişsiz sporcu sütyeni: Dikişler genelde kıyafetlerde rahatsız edici olduğu için çoğu sporcu sütyeni dikişsiz sporcu sütyeni kapasitesinde yer almaktadır. 

Hangi Spor İçin Hangi Sporcu Sütyeni Tercih Edilir?

Sporcu sütyeni özellikleri dışında sporcu sütyeni hafif, orta ve yüksek destekli sporcu sütyeni olarak üçe de ayrılmaktadır. Yapılacak spora göre tercih edilmesi gereken bu sporcu sütyenlerinin detayları ise şu şekildedir;

  • Hafif destekli sporcu sütyeni: Pilates, yoga, yürüyüş gibi çok fazla hareket olmayan, daha sakin tempolu sporlarda hafif destekli sporcu sütyeni tercih edilir. 
  • Orta destekli sporcu sütyeni: Fitness gibi spor salonnunda yapılan sporlarda, bisiklet sürerken, doğa içinde yürüyüş yaparken orta destekli sporcu sütyeni tercih edilir. 
  • Yüksek destekli sporcu sütyeni: Hiit kardiyo çalışırken, futbol gibi sporlar oynanırken, koşu ya da zumba yaparken yüksek destekli sporcu sütyeni tercih edilmektedir. Bu sütyenler sıkı ve aynı zamanda esnek bir yapıya sahip olmaktadırlar. 

Destek oranına dikkat edilerek seçim yapılan sütyenlerin kullanım ömrü sağladığı fayda maksimum düzeyde olacaktır. Bu sayede ise spor yapan kişi de yaptığı spordan daha fazla keyif olma fırsatı bulacaktır. Doğru sporcu sütyeni hem sağlık açısından hem de psikolojik açıdan bu nedenle oldukça önemlidir. 


Doğru Sporcu Sütyeni Nasıl Seçilir?

Doğru sporcu sütyeni seçimi için öncelikle hangi sporun yapılacağına karar vermek gerekmektedir. Genel olarak bakıldığında tüm sporcu sütyenlerinin nefes alabilir, nemi kontrol altında tutabilir ve yumuşak bir yapıya sahip olması gerekmektedir. 

Yapılacak spora göre doğru seçim yapılan sütyen maksimum koruma sağlayacaktır. Bu sebeple sporcu sütyenin destek oranını bilmek ve yapılacak spora uygun olup olmadığını anlamak önemli bir noktadır. 

Sporcu sütyenlerinin sağlık açısında önemli bir rolü vardır bu sütyenler sayesinde göğüsler önemli bir oranda korunurlar ve geri dönüşü olmayan zararlar da önlenmiş olur. Bu sütyenleri seçerken öncelikle yapılacak spora göre doğru destek grubunda bir sütyen tercih edilmelidir. Bir diğer nokta ise kişinin giydiğinde mutlu olduğunu ve iyi göründüğünü düşündüğü bir sütyen seçimi olması gereklidir. Buna göre de sahip olduğu özellikler incelenerek karar verilebilir. 


Sporcu Sütyeni Kumaşı Nasıl Olmalı?

Spor esnasından vücut çok fazla terleme yaptığı için seçilecek sütyenin de kumaş özellikleri bu tere uyum sağlayacak ve yönetebilecek şekilde olmalıdır. Sporcu sütyeninin kumaşı nem emebilen ve nefes alabilir bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Spor esnasında cilt tahriş olmaya çok uygun bir durumda olmaktadır. Bu sebeple cildi tahriş etmeyecek; cilt dostu bir kumaş olması çok önemlidir. Bu sütyenler için alternatifler şu şekildedir:

  • Naylon ve likra spandeks karışım kumaşı: Yumuşak bir dokuya ve destekleyici bir yapıya sahiptir. 
  • Pamuk ve likra spandeks karışım kumaşı: Yumuşak ve nem yönetimini iyi yapan bir kumaş türüdür. 
  • Pamuk, polyester ve likra spandeks karışım kumaşı: Yüksek miktarda destekleyici özelliği vardır. Nem emici ve yumuşaktır.
  • Pamuk ve polyester karışım kumaşı: En çok tercih edilen kumaş türüdür. En yumuşak ve en nem emici spor sütyenleri bu kumaş türüne aittir.
  • Polyester ve likra spandeks karışım kumaşı: Destek, yumuşak doku ve nem emici özelliklere sahiplerdir. 

Sporcu Sütyeni Temizliği Nasıl Yapılır?

Sporcu sütyenleri hem destekleyici hem de esnek olmaları ile ön plandadırlar. Bu özellikleri uzun süre koruyabilmek için bu sütyenlerin temizliğinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. 

  • Sütyeni elde yıkayıp açık havada kurutmak en doğal seçenektir. 
  • Eğer makinede yıkanacaksa yumuşatıcı kullanılmaması tavsiye edilmektedir. 
  • Eğer imkan varsa yıkarken özel bir deterjan tercih edilmesi daha da koruyucu olacaktır. Bu biraz maliyetli bir çözüm önerisidir fakat sütyenin ömrünü en çok uzatabilecek yöntem de budur. Aşağı yukarı bir sporcu sütyeninin yıkama ömrü 70-75 defadır. Sonrasında ise muhtemelen özelliklerini kaybedeceği için değiştirilmesi gerekecektir. 

Sporcu Sütyeni Beden Seçimi Nasıl Yapılır?

Sporcu sütyeni beden seçimi sporcu sütyeni alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Sporcu sütyenlerinin beden skalası XS-S-M-L-XL gibi değerler ile belirlenmektedir. Beden seçerken daha detaylı bilgi için beden tablosundan yararlanılmalıdır. Eğer kişi beden ölçüsünü numaralar ile ifade etmeye alışkınsa bu noktada beden tablosu ona yardımcı olacaktır. Sporcu sütyeni bedeni seçerken göğüslerin sütyene tam olarak oturduğundan ve askıların çok sıkı olmadığından emin olmak gerekmektedir. Sporcu sütyeni göğüsleri hem toplayıp desteklemeli hem de bedene esneklik kazandırmalı. 

Askı ölçüsü ise askının altına parmağın sokularak ölçülmesi ile belirlenebilmektedir. Bu işlem rahat bir şekilde yapılıyorsa ölçü doğrudur. Bir diğer nokta ise sutyen bandının sabit kalmaması. Spor esnasında sürekli hareket hali mevcuttur ve bu sırada bandın sabit kalmaması huzursuz edici bir durum olacaktır. Ayrıca bedenin sutyenden taşmaması yani sutyenin küçük gelmemesi gerekmektedir. Sporcu sutyenleri sıkı ve saran yapıdadır fakat bu nefes alabilirliği engellemeyecek ölçüde olmalı, çok fazla sıkmamalıdır. Rahat kullanım imkanı sunmalıdır.