Image
4 Nisan, 2024

Yoga Kıyafeti Nasıl Olmalı?

Yoga kıyafetleri, bedene uyumlu, rahat hareket etmeyi sağlayan, esnek giysilerdir. Yoga, son yıllarda hem bedeni hem de zihni aktif tutmak için yapılan egzersizlerden biridir. Yapılacak egzersizler için tasarlanmış yoga kıyafetleri, doğru ve düzgün yapmak için önemlidir. Bu yüzden yoga giyim bol kesim, esnek, ter emen, hava alabilir kumaştan yapılı malzemelerden üretilir.


Yoga Nedir?

Yoga, farklı vücut hareketleri ile bedenin rahatlamasını sağlayan bir spordur. Hareketlerin yanı sıra zihinsel olarak da insana faydası olan bu sporun rahatlatıcı etkisi vardır. Nefes alma odaklı bir egzersiz olan yoganın ruha iyi geldiği bilinir. Stresi azaltmak, sağlıklı kalmak, güç ve esnekliği artıran hareketleri sayesinde insana iyi gelir. Geçmiş yıllardan beri yapılan bu egzersizler kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kişilerin yaşam kalitesini artırarak vücutta oluşan kronik ağrıları azaltır. Ayrıca çok eski zamanlardan beri yapılan yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış dünyaya yayılmıştır.

Yoga ekipmanları ile desteklenen egzersizler daha etkili olur. Vücudun yapısal değişiminin yanı sıra duygu ve düşünce değişimi konusunda da oldukça etkilidir. Son yıllarda birçok spor salonunda yapılan yoga eğitimleri, bireysel olarak da yapılmaya uygun. Önemli olan hareketleri düzgün yapabilme, nefesi tüm vücutta hissedebilmektir. Bu yüzden yoga yaparken giyilen yoga kıyafetleri, vücudun hareket kapasitesini olumlu etkilemelidir. Örneğin; yoga için kullanılacak yoga pantolonu kumaşı esnek olmalıdır. Yoga sonucu esneyen vücut farklı açılardaki yoga hareketlerine uyum sağlayan kıyafetler ile daha kolay hareket eder. 


Yoga Kıyafetleri Nelerdir?

Yoga kıyafetleri, egzersizlerin eksiksiz yapılmasına yardımcı ekipmanlar arasında yer alır. Güç ve dayanıklılığı arttıran bu sporun insan sağlığı açısından önemli bir yeri vardır. Günlük hayatın stresi, yorgunluğu insan psikolojisini olumsuz etkiler. Bu yüzden insanlar çeşitli aktiviteler yardımı ile vücudu stresten arındırmak ister. Yoga egzersizleri bu yönüyle oldukça etkilidir. Kişinin doğru nefes almayı öğrenmesi, vücudunu doğru kullanabilmesi zihinsel anlamda kendini iyi hissetmesini sağlar. Yoga için tasarlanan, farklı özelliklere sahip yoga giyim ürünleri, egzersizlerin etkisini daha iyi hissettirir. Başlıca yoga kıyafetleri;

  • Yoga Pantolonu: Esneme odaklı egzersizler için tasarlanan yoga pantolonu vücuda oturur. Likralı, esnek kumaşı sayesinde yapılan hareketlerde rahatsızlık hissi oluşmaz.  Gündelik olarak da kadınların giydiği bu pantolonlar oldukça rahattır. Tüm spor aktivitelerinde rahatlıkla kullanılabilir. 
  • Yoga Sütyenleri (Büstiyerleri): Yoga yaparken rahat hareket etmeyi sağlayan önemli bir kıyafettir. Yoga kıyafetleri kadın seçenekleri içerisinde olan yoga sütyenleri pamuklu elastik kumaştan üretilir. Yoga yaparken seçilen kıyafetlerin rahat olması oldukça önemlidir. Her açıdan vücuda oturan kıyafetler çok daha etkili yoga egzersizleri yapılmasını sağlar.
  • Yoga Çorapları: Kadın erken kullanımına uygun olan yoga çorapları, spor kazalarını önlemek için gereklidir. Yoga giyim ürünlerinden olan çoraplar yoga esnasında ayakların mat üzerinde sabitlenmesini sağlar. Denge sağlanması için gerekli olan yoga çorapları fonksiyonel ürünlerden biridir. 
  • Yoga Şalvarı: Giyip çıkarma konusunda oldukça pratik olan yoga şalvarı bel ve paçası dar, orta kısmı geniş olan pantolon modelleridir. Yoga egzersizleri sırasında rahat hareket alanı sağladığı için tercih edilir. Erkek yoga pantolonu genellikle bu modellerden seçilir. Yoga şalvarı hareketleri kısıtlamaz ve zorlaştırmaz.

Yoga Kıyafetleri Özellikleri Nelerdir?

Yoga giyim ürünleri beden ile bir bütün oluşturmalıdır. İnsan ruhuna katkısı ile bilinen yoga, zihinsel olarak insanın pozitif enerjiyle dolmasını sağlar. Günlük hayatın stresini bedenden uzaklaştırır. Yoga kıyafetleri takım halinde kişinin performansına olumlu yansıdığı söylenir. İnsan psikolojisinin yoga egzersizlerine uyum sağlaması için bedeninde hazır olması gerekir. Bu yüzden giyilen kıyafet kişileri etkiler. Kadın ve erkek fark etmez her cinse uygun yoga kıyafetleri vardır. Bu kıyafetler sayesinde yoganın etkisi daha fazla hissedilecektir. 

Erkek yoga kıyafetleri, genellikle bol kesimli olur. Bu sayede her hareket kolayca yapılır. Özellikle yoga şalvarı, özelliklerinden dolayı erkeklerin kullanmayı tercih ettiği ürünlerin başında gelir. Hem stil hem de rahatlık bakımından yoga ürünlerinin giderek popülerliği artmaktadır. Yoganın erkekler arasında yaygınlaşması ile erkek yoga kıyafetleri arasında tişört, şort ve yoga pantolonları sıklıkla kullanılır. Erkeklerin yoga yaparken genellikle üstsüz olduğu görülür. Burada amaç çok daha kolay hareket etmeyi sağlamaktır. Ek olarak yoga kıyafetleri kadın tayt modellerinde dikiş bulunmaz. Tasarım olarak dikiş bölgelerinin kalınlığı egzersiz sırasında kişiyi rahatsız eder. Bu yüzden yumuşak dikişli ürünler daha kullanışlı seçenekler arasındadır.

Yoga giyim, tamamıyla hareket kolaylığı sağlayan ürünlerden oluşur. Rahatça hareket etmek için oldukça hafif, vücutta ağırlık hissettirmeyecek özellikte kıyafetler yoga için uygun olacaktır. Yoga yavaş hareketler ile yapılan bir spor olmasına rağmen insan vücudu terler. Bu terin emilimi için giyilen kıyafetin pamuklu olmasına dikkat etmek gerekir. Pamuklu yoga kıyafetleri içerisinde nem ve hava transferi kolay sağlanır. Böylece insan bedeni kendini çok daha rahat hisseder. Ter tutmayan kumaşlardan üretilen yoga elbisesi oldukça kullanışlı ve rahat seçenekler arasında yer alır.


Yoga Kıyafetleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yoga elbisesi, tüm özellikleriyle bir bütün oluşturmalıdır. Vücuda uygun, rahatsız etmeyen kıyafetler yoga için tercih edilir. Beyaz yoga kıyafetleri olumlama için oldukça etkilidir. Beyazın arındırıcı etkisi, saf ve temizliği temsil etmesi yoga yapanların tercih sebeplerindendir. Çok renkli elbiseler yoga için önerilmez. Yoga kıyafetleri genellikle tek renk olur. Kadın ve erkek kullanıcı için fark etmez siyah yoga kıyafeti alt giyim olarak daha çok tercih edilir. Sadece renk değil tasarım ve doku olarak egzersizlere uygun esneklikte kıyafetler gereklidir. Terleyen vücut üzerinde çabuk kuruyan, kişiyi rahatsız etmeyen, hareket etmesini kolaylaştıran pamuklu yoga kıyafetleri yoga için ideal ürünlerdir.  


Kıyafet Seçiminin Yogaya Katkıları Nelerdir?

Yoga malzemeleri, yoga egzersizlerinin etkisini artırır. Farklı hareket açıları olan yoganın yapılması anında sakatlık geçirmemek için yoga ekipmanları ile desteklenmek gerekir. Yoga yastığı, yoga yapanların rahatlamak için kullandıkları bir malzemedir. Yoga ayakkabısı ise ayakların kaymaması için mat üzerine yapışan ince formlu ayakkabılardır. Bütün bunlar bilinçli hareket etmek, egzersizleri doğru yapmak ve etkisini daha çok hissetmek için kullanılır. Ayrıca yoga yaparken giyilen yoga kıyafetleri, vücudu strese sokmaz, kalp atışını düzenler. Çünkü vücudun rahat olması zihnin rahatlamasına katkı sağlar. Böylece insan beynine komut vererek bedensel dengeyi oluşturur. 


Yoga Yaparken Ne Giymemeli?

Yoga, son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde zihinsel ve fiziksel güçleri artırmak için tercih edilen bir spordur. Sadece fiziksel güzellik için değil huzurlu zihin içinde yapılır. Yapılan bu sporda seçilen kıyafetlerinde katkısı oldukça fazladır. Yoga pantolonu, yoga şortu gibi pek çok özel tasarımlı kıyafetler üretilir. Bu ürünler yoga yaparken kişiyi kısıtlamaz ve rahat hissettir. Yoga içerisinde çok fazla germe, bükme hareketleri olduğu için çok sıkı kıyafetler yoga yaparken giyilmemeli. Aynı şekilde sıkı dokuma, aşırı terleme yapan ve vücut ısısını yükselten kıyafetler rahatsızlık hissi vereceği için tercih edilmemelidir. 

Pamuklu yoga kıyafetleri insan cilt sağlığı için önemlidir. Spor yaparken tercih edilmesi gereken bu ürünler, teri çeker, rahatlık sağlar ve vücudu serin tutar. Aynı zamanda vücut aşırı stres altındayken vücudu kuru ve temiz tutar. Esnek ve sağlam pamuklu kumaşlar, yoga kıyafetleri için iyi birer seçimdir.